'Bereid je voor op wat komen gaat' - Rien Mol, Het Rheins

10 april 2020

Als gevolg van de wereldwijde pandemie zijn de deuren van de Nederlandse horeca gesloten en werken we toe naar een nieuwe werkelijkheid: de anderhalve-meter-samenleving. Hoe bereid je je hierop voor? Een bevlogen horecaondernemer die zegt: ‘de anderhalve-meter-economie, wij zijn er klaar voor!’ is Rien Mol van Het Rheins in Enter.

Hoe gaat het met jullie, jullie medewerkers en het bedrijf?

"We werken met 9 vaste medewerkers en een pool van 23 flexibele krachten. Ons geluk is dat we een veelzijdig horecabedrijf zijn op een groot landgoed. Dit landgoed, te midden van de Twentse Landerijen, moet onderhouden worden. Dit gebeurt nu deels door de vaste medewerkers die doorbetaald worden. Daarnaast proberen we ook onze flexibele schil binding te laten houden met het bedrijf, door ze links en rechts te betrekken voor de uren waarvoor ze op papier staan. Want het uitgangspunt waar we nu op ondernemen, is dat we straks weer open kunnen en alles er van binnen tot buiten strak uitziet.

Je moet reëel zijn. Daarom heb ik dit jaar al afgeschreven.

We hebben een hele duidelijke financiële begroting gemaakt. In april en mei doen we 10% van de omzet, in juni 35% en zo zit er een opbouw in. We denken dat er halverwege augustus meer mogelijkheden voor de horeca komen en we ongeveer op 80% kunnen gaan draaien. Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Dagelijks pas je je perceptie en plan aan. Dit geeft je inzicht in welke financiële middelen je in welke periode nodig hebt. Gelukkig heb ik een buffer waardoor ik einde jaar op 0 hoop uit te komen.

Voor ons zit de grootste beperking in het niet kunnen ontvangen van groepen, onze feesten en partijen. We zijn 25 bruiloften kwijt en circa 40 andere feesten en bijeenkomsten. De helft daarvan schuift naar het najaar en de rest naar 2021. Maar die verschuiving halen we het niet in, als je vol zit, zit je vol. Kijken we naar de lijn in China, dan is de verwachting dat we de feesten en partijen in september weer plaats kunnen gaan vinden."

Wat doen jullie om deze Corona-tijd door te komen?

"Wij zoeken het niet in de afhaalmaaltijden. Ik vind persoonlijk dat we dan in dezelfde vijver vissen als een ander. Wij zoeken het liever in ludiekheden. Ik wil de beleving die mensen bij de zaak hebben bij mensen thuis brengen. Zo hebben we als eerste in Nederland een ‘Pubquiz at home’ gedaan. Professioneel, door een filmbedrijf in te huren. Daarop kregen we enorm enthousiaste reacties. Vanwege het succes doen we de pubquiz nu om de 2 weken live op zaterdagavond. We willen geen overkill creëren, maar juist dat mensen naar de pubquiz uitkijken. De pubquiz is mogelijk in combinatie met Wine & Tapas box of Ribs & Beers box voor 4 personen ter waarde van 100 euro. Zo behalen we toch op een avond 5.000 omzet.

Voor Pasen hebben we een Paasbrunchbox of aspergepakket samengesteld die je kunt afhalen. Ook hebben we cadeaubonnen (dinerbon, bon voor high tea, high beer of high wine) verkocht."

Welke plannen maken jullie voor de anderhalve-meter-toekomst als de maatregelen versoepelen?

"Omdat wij naar andere landen kijken die al wat verder in de corona-curve zitten, zien wij welke maatregelen daar na de lockdown aangekondigd worden. Wij voelden al aankomen dat in Nederland na de intelligente lockdown niet alles hetzelfde zou worden. De boodschap van Mark Rutte was dinsdagavond (7-4-20) heel duidelijk: het is nú tijd om na te denken over een nieuwe werkelijkheid en economie. Precies daar zijn wij als Landgoed Het Rheins al een tijdje mee bezig. De contouren van het horecaplan voor de nieuwe anderhalve-meter-economie staan. Praktische en digitale oplossingen zijn in gang gezet om volop aan de bak te kunnen en gastvrijheid, service, aandacht voor de gast en beleving niet uit het oog te verliezen.

Als we weer open mogen hebben we heel wat goed te maken. Ik ben ervan overtuigd dat als je slimme, creatieve oplossingen bedenkt, je veel omzet kan gaan maken. Wij denken dat de overheid gaat komen met een maatregel van een maximaal aantal toegestane personen per vierkante meter. Het grote voordeel is dat we een ruim opgezet landgoed hebben, met een groot buitenterras en zalen. De afstand van anderhalve meter tussen gasten onderling, gasten en medewerkers kunnen wij in inrichting en routing faciliteren.  In een bruin café in een drukke stad is die 1,5 meter afstand veel lastiger uit te voeren. Ook gaan we in de keuken anders werken. De werkplekken worden zo ingericht dat je binnen je eigen ‘vak’  moet blijven en elkaar niet kruist.

Wat iedereen begrijpt is dat de ‘ouderwetse’ bediening en service aan tafel in de anderhalve-meter-economie een lastig verhaal gaat worden.

Ons plan is om in te zetten op wat wij Horeca 3.0 noemen: een concept a la het La Place restaurant met persoonlijke, digitale bediening en service. Gasten kunnen door middel van een QR-code digitaal bestellen en afrekenen, en vervolgens de bestelling bij de bar of uitgifte ophalen. Hierbij is de beleving van de locatie en de presentatie van het eten superbelangrijk. Het wordt zeker geen buffetgevoel. We willen mensen stimuleren iets lekkers te komen eten. Zonder dat ze ongerust hoeven te zijn voor de medewerker die aan tafel een bestelling opneemt en afrekent.

Waar we ook al mee bezig zijn is de hygiëne van de toiletten en desinfectie om zo weinig mogelijk besmetting door te kunnen geven. Hierin ben je nou eenmaal afhankelijk van de persoonlijke hygiëne van mensen. In clickframes communiceren we de maatregelen en er hangt desinfectiemiddel aan de muur, om bijvoorbeeld even je bril te kunnen schoonmaken."

Heb je tips voor andere ondernemers?

"Toen de intelligente lockdown door Rutte werd aangekondigd was een kwart van de ondernemers direct heel actief en de rest ging die creativiteit kopiëren. Wat ik als tip wil geven is: bereid je vast voor! Ga bij jezelf nadenken, wat als er dit? Wat als er dat? Wat moet ik doen om te functioneren in een anderhalve-meter-economie?

Schrijf scenario’s uit en bekijk je mogelijkheden zodat je straks snel kan schakelen wanneer de maatregelen duidelijk zijn. Kan je bijvoorbeeld zoals gewoonlijk met drie man in de keuken werken? Denk over de praktische zaken na en ga ook zeker met de rekenmachine aan de gang. Zodat je weet welke zaken welke invloed hebben op je bedrijf en waar je financiële aanpassingen moet doen.

Zorg dat je vooraan zit in die denderende trein!"