Roadmap #8: poortwachters van kwaliteit

6 oktober 2021

Veilig en vertrouwd koppelen met andere softwareapplicaties. Daarover vertelden we in het vorige Roadmap-artikel. Maar hoe zorgen we ervoor dat onze software van hoge kwaliteit en betrouwbaar is zodat het werkt zoals verwacht? Lead QA Engineer Jesper Jeeninga neemt ons mee in de wereld van kwaliteitsbewaking (Quality Assurance).

“Ken je dat doorvertel-spel waarbij iemand aan een ander een verhaal vertelt, diegene het verhaal vervolgens opnieuw doorverteld aan een ander, dit zich nog zes keer herhaald, om uiteindelijk te horen dat van het oorspronkelijk verhaal weinig is overgebleven?

Dit gevaar is er ook bij de ontwikkeling van software, omdat veel verschillende disciplines en collega’s betrokken zijn. Het ontwikkelproces van booq houdt hier rekening mee. Hoe? Bij de bouw van een nieuwe functionaliteit positioneren de Quality Assurance Engineers zich met kwaliteitschecks tussen de verschillende personen die het verhaal aanhoren en doorvertellen. Telkens proberen wij met behulp van bewezen uitvraagtechnieken gebruikersscenario’s te schetsen en argumentatie voor keuzes te doorgronden. Zodat op het moment van livegang de software voor onze gebruikers zonder fouten, zoals verwacht en begrijpelijk werkt.

Safe to try

Ons doel is om met optimale inspanning maximale kwaliteit te bereiken. Dit bereiken we met booq door verschillende technieken in te zetten voor het testen van de software. Een standaard testmethode sluit nooit precies op een softwarebedrijf aan. Om de jas goed te laten passen nemen we kleine stapjes in onze ontdekkingstocht, waarbij we soms tegen hindernissen botsen, een stapje terug doen en vervolgens weer een grote stap naar voren. We noemen dit het ‘safe to try’-principe. Als een experiment niet slaagt is er geen man overboord, dit helpt juist om een stap in de goede richting te zetten.

De uitdaging bij de rol van QA Engineer is om het product in de breedte te kennen. Om de software op de juiste manier te kunnen testen, moeten we weten hoe de software technisch in elkaar zit, ook hoe gebruikers de software toepassen. Elke dag verzamelen we kennis om met de juiste blik naar de software te kijken. Bijvoorbeeld kennis van architecten, requirement engineers, ontwikkelaars of testers die eerder als consultant in het veld werkten en door contact met eindgebruikers. Zij snappen precies hoe onze klanten werken en wat hun praktische vragen zijn. Zo kunnen we aan branchespecifieke vragen voldoen!

Shift left

We werken aan ‘shift left’; we testen de software niet alleen pas aan het einde van de totale ontwikkelingsfase maar structureel vanaf het begin. Hierdoor hebben we invloed op de totale ontwikkelketen. Waarom? Een voorbeeld: stel dat een autofabrikant 100 auto’s produceert en bij de eindcheck een fout aan het licht komt in de airbags. Dan worden al die auto’s teruggeroepen. Een dure denkfout uit fase 3 die zich in fase 9 vertaalt naar een bug.

Precies daarom worden bij ontwikkelingen aan het booq platform issues ter plekke geconstateerd en opgelost vóór we de volgende ontwikkelfase instappen. Dit bewijst in praktijk meteen zijn meerwaarde: eindgebruikers (hardwerkende ondernemers) lopen bij software-updates niet tegen (voor hun onzichtbare) complicaties aan en kunnen volledig vertrouwen op de werking van de software.

Automatisch testen

De eerste stappen in de ontwikkeling van booq werden meer dan 10 jaar geleden gezet. De software is niet alleen ijzersterk, maar voor de tijd van bestaan ook heel modern. De basis van ‘het verkopen van een product’ is flexibel genoeg om aan te passen aan de marktvraag. Dat maakt het mogelijk om stapsgewijs relevante features uit te rollen en bijvoorbeeld de juiste data te ontsluiten naar gekoppelde applicaties. Zo maken we de software steeds waardevoller.

Een voorbeeld van hoe we hoogwaardige kwaliteit software kunnen garanderen is het automatiseren van het testen van basisfunctionaliteiten. Waar voorheen alle scenario’s; ‘kan ik een product aanmaken’, ‘kan ik een product afrekenen’ of ‘kan ik een betaling doen’, door onze softwaretesters handmatig werden uitgevoerd, doen we dit nu door middel van automatische tests. Je zult begrijpen wat een tijdsbesparing dat oplevert! Het gevolg is niet alleen dat deze standaarduitgevoerde test ons ontwikkelteam vertrouwen geeft over de kwaliteit en dat we, al dat nodig is, snel een software-update kunnen vrijgeven.

Happy flow

Wat mensen misschien niet weten is dat het bewaken van kwaliteit verder gaat dan de kwaliteit van de software die we maken. Natuurlijk zegt het woord kwaliteit iets over of de software functioneert zoals bedacht, de performance goed is en of data veilig wordt verwerkt. Maar óók over de manier van werken. Als ons team van ontwikkelaars in een fijne omgeving met een goede vibe werkt, dan levert dat betere software op. Een happy flow overstijgt het team.

Zonder kwaliteitscontrole geen booq

De software van booq draait om mensen. Het is het kloppende hart van jouw zaak. Zouden we geen kwaliteitscontroles toepassen, dan loop je cruciale informatie mis en wordt de software instabiel. Ook wanneer je geen nieuwe features zou introduceren is met regelmaat onderhoud nodig om de software mee te laten groeien met de bewegende omgeving. Denk aan een nieuwe Android-versie op de handhelds, nieuwe manieren van online betalen of bijbestellen op QR-codes.

Samen met ons team van kwaliteitsbewakers streven we naar zoveel mogelijk kwaliteit en duidelijkheid om het ‘doorvertel-spel’ zo min mogelijk te hoeven spelen. Want als onze sterke software jouw core processen betrouwbaar, veilig en zoals verwacht ondersteunt, bereik jij als ondernemer meer gastbeleving, meer succes!"

Pssst. we zoeken nog een junior of junior+ QA Engineer / software tester! Klik hier voor de vacature.
 

Misschien wil je de andere delen van onze Roadmap-interviews ook lezen?
Deel 1: ‘automagische’ datauitwisseling | CTO Hans Gringhuis
Deel 2: je zoekt geen kassa maar connectiviteit | COO en Product manager Björn Nijhuis
Deel 3: de booq Bricks | Commercieel directeur René Eijsink
Deel 4: het fundament van de inrichting van je huis | UX/UI-Designer Bob Graat
Deel 5: van operatie naar informatie | CTO Hans Gringhuis en COO en Product manager Björn Nijhuis
Deel 6: je moet altijd bier kunnen verkopen | Manager Softwareontwikkeling Jan-Dirk Bel
Deel 7: 'We snappen dat de wereld groter is booq' | Lead Software Architect Frank Lewis