Klantcase: uitzonderlijke passie bij Orangerie Mattemburgh

3 september 2018

Ontwaken op de parel van de Brabantse Wal. De dag struinend beginnen door één van de best bewaarde stijltuinen van Nederland, langs Franse bloemperken met strakke lijnen en speelse Engelse rivierpassages. Om vervolgens warm en hartelijk gasten van Orangerie Mattemburgh te verwelkomen. Exploitanten Frank en Marloes van Akkeren prijzen zich élke dag gelukkig.

De cirkel rond

De voorliefde voor eten, drinken, de natuur en het gasten naar hun zin maken zit bij Frank en Marloes ‘in hun wortels’. Frank maakte van zijn passie zijn werk met eigen cateringbedrijf ‘La Frairie’ en opende in 1998 restaurant ‘Gasterij La Frairie’ te Steenbergen. Hierbij werd de catering verzorgd voor Brabants Landschap, dat in 2004 vroeg of Frank en Marloes potentie zagen in een horecafunctie op het 17 hectare grote Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide. De locatie had al een bijzonder plekje in hun hart. Niet alleen omdat hun trouwreportage daar was gemaakt, maar Frank in zijn jeugdjaren veel tijd doorbracht in deze omgeving. Natuurlijk was er geen twijfel over mogelijk dat dít de plek ging worden om meer dromen te verwezenlijken.

Van plantenkas tot orangerie

Landgoed Mattemburgh ligt daar waar Brabant Zeeland kust en België omarmt. Compleet met een imposante witte villa, bosreservaat, park met Engelse en Franse tuinstijl, een Chinese brug, theekoepel en koetshuis. Plús 4 tuinmannen en een parkwachter. De historie voert terug tot de tijd van de Franse overheersing. Restaurant ‘De Orangerie’, van origine een plantenkas waarin vroeger unieke kuipplanten overwinterden, opende op 1 mei 2005 haar deuren. Rond die tijd waren er al plannen om de bestaande houtbouw te vervangen. De plannen breiden zich uit met de binnentuin als ultieme schakel tussen een kweekkas en kruidentuin. Afgelopen september tot mei kwamen de plannen tot uitvoer en ging het Orangerie Mattemburgh dicht voor een mega-metamorfose. Nabij de villa is een compleet nieuw duurzaam restaurant aangebouwd met open keuken, chef’s table en lange schuifpui voor pure eetbeleving. Waar je ook zit te tafelen, je kijkt overal naar buiten. Vuur, water, lucht... al deze elementen zijn binnen vertegenwoordigd.

Het eetbare landgoed

Niet alleen het restaurant ging op de schop. In de vernieuwde binnentuin met kas is alles wat groeit en bloeit eetbaar. En dat zie je terug op je bord! Kruiden, bloemen, groente, fruit of exoten… alles vol smaak. Heb je geluk, dan tref je de kok al oogstend in de tuin. Als gast zie je hoe groeit wat je eet. Een aanrader voor mensen met een culinair neusje. Boerderijkip, moestuinsoep, maar ook gamba’s en wraps. Óf brood, honing en jam om mee naar huis te nemen. Toegankelijk, maar ook voor een betaalbare prijs. 99% is slow food. Hierbij wordt ingezet op streekproducten en leveranciers uit de mainports Rotterdam en Antwerpen.

Natuurschoon

Voor het behoud van de 75 monumentale kuipplanten die eerder tijdens de winterperiode geëxporteerd moesten worden, is een speciale winterserre gebouwd. Vanaf oktober tot mei worden hierin onder andere olijf-, sinaasappel- en mimosabomen van soms wel 150 á 175 jaar oud gestald. De ruimte die op het landgoed ontstaat, wordt in die periode gebruikt voor feesten en events. Bruidsparen, wandelaars en groenliefhebbers worden verwelkomt, daar waar natuurschoon, monumenten en cultuur met elkaar verweven zijn. In de rustige omgeving van het Brabantse Wal proef je de sfeervolle ambiance, fijne keuken en pure natuur bij het unieke Orangerie Mattemburgh!

“We hebben twee grote terrassen, die plek bieden aan bijna 300 gasten. De Vectron Mobile Pro handterminals geven ons zoveel bewegingsvrijheid, echt perfect! We ervaren ook de booq Kitchen Manager als een enorme verrijking. In de keuken, bij de uitgifte, van achter de bar, overal heb je overzicht.” Frank van Akkeren, eigenaar Orangerie Mattemburgh