Psychologisch scoren met je menukaart

20 november 2020

Dit is dé periode om je huidige menukaart eens extra onder de loep te nemen. Slimme psychologische trucjes kunnen namelijk voor meer verkoop zorgen,  terwijl je hiervoor slechts een kleine wijziging in formulering of opmaak hoeft te doen. Maar hoe werkt dat? Lees onze tips!

 

o Geheugensteuntjes

Als je iemand vraagt een boodschappenlijst van acht artikelen te onthouden en ze dan een tijd aan de praat houdt, zal het je niet verbazen dat al snel de helft wordt vergeten. Vooral de eerste en de laatst genoemde boodschappen blijven dan het langste hangen. Best logisch: aan het begin heb je nog maar weinig te onthouden en wat je als laatste hoorde, zit nog het meest vers in je geheugen. Maar wat heeft dat te maken met je menukaart?

Nou, zet dus niet je hardlopers en bijzondere gerechten ergens halverwege, maar plaats ze vooraan en sluit ermee af. Kies de gerechten die jouw zaak uniek maken óf waar net iets meer marge op zit. Een ‘splashed avocado’ of ‘Philly cheese steak’ blijft beter in het geheugen hangen wanneer deze op de juiste plek op de kaart staat.

o Psychologische prijsstelling

Iedereen weet dat prijzen met reden eindigen op 99 cent. Onze hersenen verwerken een prijs van links naar rechts, en vormen hun mening al bij het eerste deel; lees je 29,99 euro, dan hebben onze hersenen dus al besloten dat dit écht goedkoper is dan 30 euro.

Toch werkt 9,99 euro niet áltijd beter dan 10,- euro. Gek genoeg hebben vanuit psychologisch oogpunt prijzen afgerond op decimalen meer effect bij noodzakelijke aankopen, en ronde getallen bij aankopen op basis van gevoel. Een wegrestaurant heeft meer bezoekers die eten als noodzaak ervaren, en een bruisende lunchroom leunt juist meer op spontaniteit en gezelligheid. Neem dit mee in je prijslijst.

En nog een prijstip: zet je bedragen niet direct achter je gerechten, maar lijn ze uit op de witregel eronder. Zo associeert het brein van de lezer niet direct het gerecht met de prijs, en kiezen ze sneller op basis van waar ze zin in hebben, in plaats van op de kosten!

o Keuzestress

Jouw gasten beoordelen hun gerechten aanzienlijk beter als zij helemaal zélf hun keuze hebben kunnen maken. Vraagt een gast wat je zou adviseren, dan loont het daarom om eerst een wedervraag te stellen: ‘Wat voor soort gerechten vind je lekker?’ Op basis van het raad je vervolgens twee of drie gerechten aan. Op die manier kun je toch sturen op margemakers en specialiteiten, maar maakt de gast altijd de keuze zelf. Win-win! Té veel keuze op een menukaart zorgt trouwens voor keuzestress, wat ook aantoonbaar nadelig werkt voor de tevredenheid van je gast. Een kleinere kaart is daarom niet minder waard dan een uitgebreid aanbod.

o Weet wat je eet

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wij mensen vaak eigenwijs én vaak onrealistisch optimistisch zijn. (Vind je jezelf niet eigenwijs? Zie je wel!) Beeldende, aantrekkelijke beschrijvingen op een menukaart hebben daardoor een bijzonder groot effect op de keuze van de gast. Kies jij voor de ‘gehaktbal’ of de ‘huisgemaakte gehaktbal naar oma’s recept’? Ondanks dat grootmoeder echt niet de hele dag in de keuken heeft gestaan voor je balletje is het veel aannemelijker dat jij dit gerecht kiest. Je bent onrealistisch optimistisch geworden over de kwaliteit van deze gehaktbal door de woordkeuze op de kaart, omdat de beschrijving alvast waarde voor je toevoegt. Het loont dus om je menukaart wat extra aan te kleden.

o Digitale menukaart

De fysieke menukaart is voorlopig nog niet uit beeld verdwenen, maar digitale menukaarten in de vorm van bestelsites, QR-bestellen of bestelzuilen zijn ook al niet meer weg te denken. Steeds vaker wordt zelfs enkel een digitale kaart ingezet, bijvoorbeeld in een hotelkamer, bij strandstoelen, of op een druk terras. Zulke bestelvormen zorgen ervoor dat gasten het gevoel hebben dat service altijd dichtbij is. Ongeduldig wachten op een nieuw drankje is tenslotte verleden tijd.

Het effect van online selfservice zie je terug in de tevredenheidscores van gasten, maar óók bij je team. Zij worden ontlast tijdens piekuren en houden meer tijd over voor de gast. En jij ziet het terug in je omzet: gasten bestellen door de flexibiliteit van selfservice sneller meer, en de digitale ober vergeet nooit om upselling te benoemen. Met bewezen (omzet)resultaat. Online liggen nog veel kansen!

Onze specialisten bekijken graag welke bestelmethodes passen bij jouw zaak. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

* Bronnenlijst:
o HS Jung, HH Yoon - The effects of emotional intelligence - Journal of Hospitality Management (2012)
o W.L. Tiemeijer- De psychologie van het beslissen (2009)
o C. van der Leest - Ons feilbare denken op het werk (2018)
o Wadhwa & Zhang – This number just feels right - Journal of Consumer Research (2015)